Hver dags Vegetarmad

Hver dags Vegetarmad.

Inspiration til meget mere grønt hver dag.
Masser af Grøntsagsmad :-D
Godt Brød, Fristende Kager, Varmende Supper, Lækre Desserter, Sunde Hovedretter og Inspirerende Sideretter.

Jeg satser på gode råvarer, så jeg ved hvad der er i maden.

Jeg satser på økologi hvor det overhovedet er muligt, da jeg ved at vores krop og energi er produkt af hvad vi spiser og hvad vi tænker! ;-)

Her handler det om masser af opskrifter på Vegetar og Veganermad - over 700 opskrifter.

lørdag den 3. november 2012

Hyldebærsuppe , Saft , Tinktur og Hostesaft ;-)

Hyldebær er fulde af smag, saft og kraft - og de kan bruges til alt muligt sundt.

Jeg ved godt at jeg er sent ude- og alligevel fandt jeg mange modne hyldebær også i dag d. 3 november.
Tinkturen og hyldebærhostesaft har jeg dog lavet for en måned siden.

Jeg plukker hyldebærrene og kommer de bær med lidt skærm i fryserne som jeg ikke lige skal bruge, så  er der stadig masser af vitaminer i, og det er nemt at få de frosne bær fra skærmene.

Hyldebærsaft
Ca. 1 kg hyldebær
½ l vand
Evt. 3 syrlige eller sure æbler

Fjern de grove stilke, og læg bærrene  i en gryde sammen med udskårede æbler i tern eller både.
Hæld vandet over bærrene. 
Kog bærrene til de brister ca. ½ time. 
Si saften fra. 
Frys saften ned i brugte mælkekartoner eller lignende.  
Eller kog saften op med det samme med så meget sukker som du kan lide. Skal du opbevare saften på flasker skal saften koges op med 2 dl. rørsukker  og skylle flaskerne med atamon.

Server eventuel hyldebærsaften rygende varm i et krus fortyndet med vand og smagt til med honning eller sukker, citron og kanel. 
En god drik på en kold dag.

Hyldebærsuppe:
1 liter hyldebærsaft
Rørsukker
Kanel
citronsaft
ca. 1½ spsk. kartoffelmel
evt. 1 æble skåret i både eller tern.
Topping:
3 mandler skåret i flager pr.portion 
1 spsk. creme fraiche eller skyr pr.portion

Rist mandlerne på en hed pande i 1 til 2 minutter.
Hyldebærsaften koges op sammen med æblestykkerne
Saften smages til med sukker, citronsaft og kanel. 
Rør kartoffelmel ud i en lille skål med koldt vand og rør jævningen i suppen.
Server suppen godt varm med creme fraiche og mandelflager.


Variation:
2 kugler vanilleis pr. portion eller
Ristet havregryn:  2 dl. havregryn. 50 g. smør og 50 g. rørsukker.  
Smelt smørret på en stor pande. Rist havregrynene sprøde og gyldne med sukkeret under stadig omrøring. Hæld det til afkøling på en tallerken.


Hyldebær Tinktur
Hyldebær
Brøndumsnaps eller vodka

Kom de skyllede hyldebær i et glas og hæld spiritussen over så bærrene er dækkede.  
Lad tinkturen stå i køleskabet i mindst 14 dag,e inden du begynder at bruge af den. 
Tinkturen kan bruges til når du eller andre føler de er ved at blive forkølet eller få influenca eller lignende. 
Så vil det lindre at tage 1 tsk. af tinkturen 3 gange om dagen. 
Dette er ikke medicin- det er et husråd. 
Da hyldebær lindrer og hæmmer  virus.






Hyldebær Hostesaft.
2 dele vand
1 del. Hyldebær
1 kanelstang eller 1 tsk. kanel
3 skiver frisk ingefær
4 hele nelliker
Rørsukker efter smag ca. 4 spsk.

Lad det hele undtaget sukkeret simre i en gryde i en halv time til 3 kvarter. Kom væsken igennem en sigte. 
Smag væsken til med sukker, den behøver ikke at være meget sød.  
Hæld væsken på glas med låg og sæt Hyldebærhostesaften i køleskab. 
Brug af hostesaften efter behov 1 spsk. pr. gang eller et lille snapseglas. 
Dette er et husråd og ikke medicin. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar